KAP od 2012. bez subvencija

Bez autora
Feb 28 2011

Vlada od 2012. više neće davati subvencije za utrošenu struju Kombinatu aluminijuma. Vlada će do isteka Ugovora o poravnanju poštovati sve obaveze ali i Ugovor će da iskoristiti da zaštiti svoje interese. Nakon isteka Ugovora o poravnanju KAP od Vlade neće dobijati subvencije za utrošenu struju. O tome Vlada je obavijestila i Evropsku komisiju. Evropska komisija je tražila stav da li će nakon realizacije potpisanog programa biti dodatnog subvencioniranja. Vlada je odgovorila da neće i taj odgovor uputila u Brisel. Ugovorom o poravnanju je predviđeno da KAP od Vlade dobija subvencije za utrošenu struju do kraja 2012-te. Najavljeni potez Vlade poruka je za strateške partnere poput italijanske kompanije A2A.

KAP od 2012. bez subvencijaVlada od 2012. više neće davati subvencije za utrošenu struju Kombinatu aluminijuma, potvrđeno je radiju Antena M u Ministarstvu ekonomije.

Pomoćnik ministra Kavarića, Dragan Kujović kazao je Anteni M da će Vlada do isteka Ugovora o poravnanju poštovati sve obaveze ali i da će Ugovor iskoristiti da zaštiti svoje interese.

Nakon isteka Ugovora o poravnanju KAP od Vlade neće dobijati subvencije za utrošenu struju, potvrdio je Kujović naglasivši da je o tome Vlada obavijestila i Evropsku komisiju.

''Evropska komisija je od nas tražila stav da li će nakon realizacije potpisanog programa biti dodatnog subvencioniranja. Vlada je odgovorila da neće i taj odgovor uputila u Brisel'', kazao je Kujović.

Ugovorom o poravnanju je predviđeno da KAP od Vlade dobija subvencije za utrošenu struju do kraja 2012-te.

U SNP-u vjeruju da je najavljeni potez Vlade poruka za strateške partnere poput italijanske kompanije A2A.

Ukidanje subvencija za KAP od 2012. nije ništa novo za predsjednika skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandra Damjanovića. Takav potez, prema Damjanoviću, nije poruka za ruske već za druge strateške partnere Vlade:

''Recimo kompaniji A2A i Elektroprivredi. Takođe, mnogo je interesantnije ono što nam gospodin Kavarić ne govori u svojoj izjavi, a to je što Vlada misli i na koji način je regulisala izvor energije za KAP nakon subvencioniranja. Mislim da bi odgovor na to pokrenulo i još neka pitanja'', kazao je.

Damjanović ne isključuje ni mogućnost da dođe do revidiranja ugovora Vlade sa italijanskom kompanijom A2A.

Na pitanje da li je zbog takvog poteza KAP bliže raskidu ugovora sa Rusima, pomoćnik ministra Kavarića kaže: ''Vlada je, kao neko ko je potpisao Ugovor o poravnanju svjestan svojih obaveza i izvršava te obaveze. Sve ostale pravne zaštite predviđene ugovorom Vlada će iskoristiti da zaštiti sebe.''

Država konstantno subvencionira struju KAP-u, što poreske obveznike košta od 15 do 25 miliona eura godišnje. Vlada bi u aktuelnom četvorogodišnjem ciklusu trebalo da plati 60 miliona na ime subvencija za struju KAP-u. Prije dvije godine subvencija je bila 15 miliona, lani 20, a ove i naredne ukupno 25 miliona eura. Vlada je krajem 2005. Rusima prodala 52 odsto akcija KAP-a za 48 i po miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik